Hatch1Харчування вдома

Залучення батьків до організації раціонального харчування дитини вдома має велике значення. Це допоможе їм в
домашніх умовах розумно доповнити харчування дитини, щоб воно повністю було збалансоване та відповідало потребам
дитячого організму.

Слід уникати надмірного вживання жиру та солодощів, а саме цими продуктами батьки намагаються доповнити
домашнє харчування дитини. Недостатня ж кількість в раціоні овочів, порушення технології приготування їжі заважає
дитині отримати необхідну кількість вітамінів і мінеральних солей. В домашніх умовах це, насамперед, приготування їжі про запас – на два-три дні. Довгострокове зберігання їжі губить вітамін С і решту інгредієнтів.

Якою має бути домашня вечеря?

Щоб вирішити, що саме запропонувати дитині на вечерю, необхідно кожного дня переглядати меню і відповідно
доповнювати вечерю дитини продуктами, багатими на білки тваринного походження, молоком, коров’ячим сиром, яйцями,
рибою, солоним сиром, якщо вони були відсутні в меню дитсадка.

Батькам треба турбуватись, аби на вечерю дитині готувати страви з коров’ячого сиру та страви з нього.

З м’якого сиру можна робити сирники, ліниві вареники, налисники, До них додають фруктовий кисіль, кефір або
молоко.

Дуже корисно вживати на ніч мед. Мед з молоком, кисломолочними продуктами допомагає підвищенню гемоглобіну

Необхідно привчати дітей пити кефір і молоко з хлібом. Це збагачує амінокислотний склад їжі.

Якщо в дитячому садку якогось дня не давали яйце, його можна дати на вечерю з кисломолочним продуктом. До
домашньої вечері обов’язково треба включати фрукти, овочі та соки, щоб доповнити харчування вдень.

    Харчування в дитячому садку

Дитина прийшла в дитячий садок і в неї починається період адаптації. Цей період супроводжується психічними
труднощами, пов’язаними з переходом від домашнього режиму в мікроклімат дитячого колективу. Чим менша дитина, тим
складніше вона переносить цей період.

    Період адаптації до дитячого закладу продовжується від трьох тижнів до двох-трьох місяців і часто супроводжується

різними порушеннями в стані здоров’я . В цей період у дітей раннього віку може знизитись апетит, порушитись сон,
можуть виникати неврозоподібні реакції (загальмованість або навпаки, блювання та ін.) Доволі часто в період адаптації у дітей значно знижується вага тіла.

Батьків ми знайомимо з режимом дня, особливостями харчування в закладі. Рекомендуємо їм докласти зусиль, аби
режим харчування та склад раціону дитини буй наближений до умов в дитячому колективі.

Дитині не потрібно пропонувати незвичайні для неї страви. Якщо дитина не вміє або не хоче їсти самостійно, вихователь або помічник в перші дні догодовують її.

ПОРАДИ БАТЬКАМ ЩОДО ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ ВДОМА У ВИХІДНІ ДНІ

– Пам’ятайте, що діти мають їсти чотири-п’ять разів на день із перервою в 3-4 год. Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі.

– Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мікро- та макроелементи, а також вітаміни.

– Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, на скільки корисними вони не були б.

– Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та погіршується засвоєння їжі.

– Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно.

– Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але лише після того, як вона побачить готову страву.

– Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом із гарніром.

– Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини.

– Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту.

– Дотримуйтеся таких орієнтовних об’ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:

Страви

Об’єм, г

м’ясні або рибні страви

70-100

фрукти, соки

80-100

гарніри

120-130

каші, овочеві страви

180-200

салати

40-50

супи, борщі, бульйони

150-200

чай, молоко, какао, кефір

150-180

хліб житній(на день)

50-60

компоти, киселі

120-180

хліб пшеничний(на день)

100-110

«ВІТАМІННА  БОМБА» 

для дітей

Готуйте дитячий організм до зими влітку. Адже це сезон розмаїття натуральних вітамінів: овочів, фруктів та ягід. Лікарі пропонують готувати з них «вітамінну бомбу» – фреші.

v   АПЕЛЬСИНОВИЙ  Завдяки вмісту каротиноїдів, вітаміну С, фолієвої  кислоти, незамінних амінокислот, апельсиновим фрешем лікують і здійснюють профілактику застуди й авітамінозу. Він зміцнює судини, поліпшує травлення, активізує роботу головного мозку, спалює жири, підвищує імунітет.Коли дитина вживає апельсиновий фреш, то у неї значно зменшується ризик подагри, захворювання нирок і легеь, запалення суглобів, ясен і шкіри, анемії та інших захворювань крові, фізичне виснаження.

v   ЯБЛУЧНИЙ  У ньому чимало заліза, вітамінів А, групи В, С, Е. Лікарі рекомендують яблучний фреш для поліпшення розумової діяльності, під час стресу, анемії, захворювань бронхів чи легень, ожиріння. Він зміцнить серцево-судинну систему дитини, поліпшить роботу органів дихання.

v   МОРКВЯНИЙ  Найліпше джерело каротину (провітаміну А), вітамінів В,С,Д,Е, нікотинової кислоти, мікроелементів: заліза, селену, макроелементів: фосфору, магнію, кальцію. Якщо регулярно вживати  морквяний фреш, то організм швидше заживлятиме виразки і навіть ліквідуватиме злоякісні пухлини, формуватиме імунітет і налагодить роботу кишківника. Лікарі рекомендують давати його дитині для поліпшення гостроти зору і лікування захворювань очей, як-то кон’юктивіт й офтальмія.

v   ГРУШЕВИЙ  Грушевий  фреш поліпшує настрій. Також він зв’язує  токсинни, важкі метали та виводить їх із організму. У ньому чимало природного цукру та клітковини, тож він ще й поживний, поліпшує травлення і нормалізує роботу кішківника. Грушевий фреш має бактерицидний, протизапальний, жарознижувальний, сечогінний ефекти, тож його застосовують у лікуванні застуди, циститу, захворювань нирок чи системи кровообігу.

v   ГРАНАТОВИЙ  Містить чимало антиоксидантів, завдяки чому зміцнює імунітет, підвищує стресостійкість організму дитини і скорочує ризик онкозахворювань. Гранатовий фреш поліпшує травлення, знімає біль, нормалізує температуру тіла й артеріальний тиск.

ГОТУЄМО   НАТУРАЛЬНИЙ   ЙОГУРТ   УДОМА

Три компоненти натурального йогурта

1. Молоко

2. Болгарська паличка (Lactobacillus  bulgaricus)

3. Термофільний молочнокислий стрептокок (Streptococcus thermophiles)

Ці молочнокислі бактерії збагачують мікрофлору кішківника, пригничують розмноження патогенних мікроорганізмів у ньому, зміцнюють місцевий імунітет, стимулюють засвоєння білків і вітамінів.

Вам знадобиться:

·  Молоко (свіже пастерізоване, з невеликим строком придатності). Не варто робити йогурт на стерилізованому молоці, оскільки воно не имістить вітамінів.

· Суха закваска ( болгарська паличка й термофільний стрептокок). Купуємо в аптеці. Можна використовувати «дитячий» йогурт без наповнювачів (1уп. на 1л)

·  Термос

 ПРИГОТУВАННЯ:

v    Розводимо закваску склянкою теплого молока

v    Переливаємо закваску в термос

 v    Витримуємо в теплому місті 45 хвилин

 v    Кип’ятимо молоко, знімаємо з нього пінку та охолоджуємо до температури+ 45оС

 v    Додаємо закваску  в кип’ячене молоко (1стол.л. закваски  на 1 л молока)

 v    Витримуємо в теплому місті 30 хвилин. Що довше, то кислішим буде йогурт.

 Коли сквашуєте йогурт, то за можливості не перемішуйте, не відкривайте й не струшуйте його.

 Експерти радять зберігати натуральний йогурт у холодильнику за температури +2 +6оС не більше 72годин.

ВОСКОВІ»  ЯБЛУКА  ТА  СИНІЙ  СИР

 Діти частенько під час прогулянок просять у батьків купити щось смачненьке. Схопили в магазині сирок у найбарвистішій упаковці чи яблуко, що у ліпшому випадку витерли об одяг, та й побігли далі гойдатися?

 ДОСЛІД № 

 Беремо яблуко, кладемо його у блюдце, зверху поливаємо гарячою водою. Бачимо, що з яблука повільно змивається біла плівка. Що це за плівка? Від високої температури   води із шкіри яблука плавиться і змивається віск. Ним постачальники фруктів обробляють яблука, аби вони мали привабливий для споживача вигляд. Штучний віск не засвоюється людським організмом і його часточки накопичуються у кишківнику. Тож у майбутньому це призведе до захворювань шлунково-кишкового тракту.

РОБИМО  ВИСНОВОК, що яблука перед вживанням слід ретельно мити в гарячій воді.

ДОСЛІД  №  2

 Дві упаковки сиру кисломолочного розкладаємо на двох різних тарілках. Беремо йод і додаємо кілька крапель у кожну тарілку. Спостерігаєм, що в одній сир став темно-синій, а в другій – кольори йоду і сиру не змінилися. Синій сир ми отримали тому, що у його складі є рафінований крохмаль. Деякі виробники додають крохмаль, олію, соду і крейду в сир, аби збільшити його масу й отримати більшу вигоду. Найчастіше ці домішки додають у дитячі глазуровані сирки чи сиркові маси з наповнювачами, тож на смак їх не можливо відчути. Вони  призводять до харчових отруєнь, алергії, ожиріння тощо.

 РОБИМО  ВИСНОВОК –  сир  із домішками вживати не можна.

Залишити відповідь